Συχνές Ερωτήσεις

questions

 

Γενικές

Η ΜΟ.ΔΙ.Π βρίσκεται: Κτίριο Καραθεοδωρή (Διοίκησης)
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
54124 Θεσσαλονίκη
Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (1ος ορ. κτ. Βιολογίας)
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
54124 Θεσσαλονίκη

Η ΜΟ.ΔΙ.Π. είναι αρμόδια, ιδίως, για:
1)α) την ανάπτυξη συγκεκριμένης πολιτικής, στρατηγικής και των απαραίτητων διαδικασιών για τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας του έργου και των υπηρεσιών του ιδρύματος, που αποτελεί το εσωτερικό σύστημα διασφάλισης της ποιότητας του ιδρύματος, β) την οργάνωση, λειτουργία και συνεχή βελτίωση του εσωτερικού συστήματος διασφάλισης της ποιότητας του ιδρύματος, γ) το συντονισμό και την υποστήριξη των διαδικασιών αξιολόγησης των ακαδημαϊκών μονάδων και των λοιπών υπηρεσιών του ιδρύματος και δ) την υποστήριξη των διαδικασιών εξωτερικής αξιολόγησης και πιστοποίησης των προγραμμάτων σπουδών και του εσωτερικού συστήματος διασφάλισης της ποιότητας του ιδρύματος, στο πλαίσιο των αρχών, κατευθύνσεων και οδηγιών της ΑΔΙΠ.
2. Το εσωτερικό σύστημα διασφάλισης της ποιότητας του ιδρύματος και οι διαδικασίες υλοποίησής του καθορίζονται με απόφαση του Συμβουλίου, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του πρύτανη και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθώς και στον ιστότοπο του ιδρύματος. Τα ανωτέρω αναθεωρούνται το αργότερο κάθε έξι έτη.
3. Για τους ως άνω σκοπούς η ΜΟ.ΔΙ.Π. συνεργάζεται με την ΑΔΙΠ, αναπτύσσει πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης των δεδομένων της αξιολόγησης και έχει την ευθύνη για τη συστηματική παρακολούθηση και δημοσιοποίηση στον ιστότοπο του ιδρύματος των σχετικών με την αξιολόγησή του διαδικασιών και των αποτελεσμάτων τους.
4. Ο Εσωτερικός Κανονισμός του ιδρύματος ορίζει τα θέματα σχετικά με την οργάνωση και λειτουργία της ΜΟ.ΔΙ.Π., καθώς και τις ειδικότερες αρμοδιότητές της. (Ν. 4009/2011, Άρθρο 14)

Στο πλαίσιο του Σ.Δ.Π. απαιτείται η συγκέντρωση και επεξεργασία πληθώρας στοιχείων από όλες τις οντότητες που απαρτίζουν το Α.Π.Θ. Ένα θεμελιώδες χαρακτηριστικό που διέπει την ανάπτυξή του, είναι η αξιοποίηση και υποστήριξη στοιχείων και δεδομένων που είναι ήδη διαθέσιμα σε ή συλλέγονται από τις μονάδες ή υπηρεσίες του Α.Π.Θ. Για το λόγο αυτό καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια διασύνδεσης του Σ.Δ.Π. με άλλα συστήματα, όπως οι εφαρμογές Φοιτητικής Μέριμνας του Κ.Η.Δ., η Π.Υ.ΚΑ. & ο κεντρικός μηχανισμός αυθεντικοποίησης χρηστών Α.Π.Θ. του Κ.Η.Δ., οι εφαρμογές της Κεντρικής Διοίκησης (Διαχείρισης Προσωπικού, Οικονομικών Υποθέσεων & Προμηθειών, Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων), το Ι.Κ.Ε.Ε. της Κεντρικής Βιβλιοθήκης, η Καρτέλα Ερευνητή και το ResCom της Επιτροπής Ερευνών. Παράλληλα η ανάπτυξη του Σ.Δ.Π. δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για: Τον έλεγχο της αξιοπιστίας, την ομοιογενοποίηση και το συγχρονισμό των πρωτογενών δεδομένων που σχετίζονται με την ποιότητα (μεταξύ διαφορετικών συστημάτων και εφαρμογών). Την αναβάθμιση των εφαρμογών, όταν αυτές δεν παρέχουν τα απαραίτητα δεδομένα που σχετίζονται με την ποιότητα. Τη βελτίωση των υφιστάμενων διοικητικών διαδικασιών και τη δημιουργία νέων, όπου και όταν κρίνεται απαραίτητο, για την καταχώρηση των απαραίτητων δεδομένων που σχετίζονται με την ποιότητα.

Το Σύστημα Ποιότητας ανασκοπείται από τη Διοίκησή του σε τακτά διαστήματα και πιστοποιείται περιοδικά από την ΕΘΑΑΕ.

Η πιστοποίηση είναι διαδικασία διασφάλισης ποιότητας που πραγματοποιείται με βάση συγκεκριμένα, προκαθορισμένα, διεθνώς αποδεκτά και εκ των προτέρων δημοσιοποιημένα ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια και δείκτες, εναρμονισμένα με τις Αρχές και Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης (ESG 2015). Σκοπός της πιστοποίησης είναι η διασφάλιση της ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθώς και η αποτελεσματικότητα και διαφάνεια της συνολικής λειτουργίας των ΑΕΙ.

Ναί. Η διαδικασία της Πιστοποίησης προβλέπεται στη νομοθεσία (ν4009/2011).

H Ομάδα Εσωτερικής Αξιολόγησης (συνοπτικά Ο.ΜΕ.Α.) του Τμήματος έχει την ευθύνη διεξαγωγής της διαδικασίας εσωτερικής αξιολόγησης στην οικεία ακαδημαϊκή μονάδα. Η Ομάδα Εσωτερικής Αξιολόγησης (ΟΜ.Ε.Α.) ορίζεται από την ακαδημαϊκή μονάδα που υποβάλλεται σε αξιολόγηση, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσής της. Συγκροτείται από διακεκριμένα μέλη Δ.Ε.Π. των βαθμίδων του Καθηγητή και Αναπληρωτή Καθηγητή, κατά προτίμηση με εμπειρία σε διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας. Συμμετέχει ένας εκπρόσωπος των φοιτητών.

Η “αξιολόγηση”, όρος, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε από τον ν.3374/05 για να περιγράψει μια διαδικασία της διασφάλισης ποιότητας, συνίσταται στη συστηματική, τεκμηριωμένη και λεπτομερή αποτίμηση, ανάδειξη και καταγραφή του έργου των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης, με τη χρήση αντικειμενικών κριτηρίων, καθώς και στην κριτική ανάλυση και διαπίστωση υφιστάμενων αδυναμιών και αποκλίσεων σε σχέση με την ακαδημαϊκή φυσιογνωμία, τους στόχους και την αποστολή των ΑΕΙ. Η εσωτερική αξιολόγηση, η οποία αποτελούσε το πρώτο στάδιο της διαδικασίας, είναι μία τακτικά επαναλαμβανόμενη συμμετοχική διαδικασία και διενεργείται υπό την ευθύνη της ΜΟΔΙΠ του Ιδρύματος. Πρόκειται ουσιαστικά για μια διαδικασία αυτοαξιολόγησης. Η εξωτερική αξιολόγηση είναι η τελευταία φάση του κύκλου της διαδικασίας για τη διασφάλιση της ποιότητας του Τμήματος ή της ακαδημαϊκής μονάδας. Συνίσταται στην αναλυτική-κριτική εξέταση των αποτελεσμάτων της εσωτερικής αξιολόγησης από Επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων. Τα μέλη της Επιτροπής προέρχονται από το Μητρώο Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων που συγκροτεί, τηρεί και ενημερώνει η Αρχή. Διαβάστε Περισσότερα

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και σύμφωνα με το θεσμικό της πλαίσιο, η ΕΘΑΑΕ, ΤΟ 2015 δημιούργησε το "Ο.Π.Ε.Σ.Π" (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Εθνικό Σύστημα Ποιότητας), το οποίο διαρθρώνεται σε πέντε (5) υποστυστήματα: (α) Δεδομένα ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης, (β) Επιχειρηματική Ευφυία (ΒΙ), (γ) Μητρώο Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων (δ) Διαχείριση Πιστοποιήσεων και (ε) Εσωτερική Λειτουργία. Μετά και την υλοποίηση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Εθνικού Συστήματος Ποιότητας (Ο.Π.Ε.Σ.Π.), προχώρησε στη μελέτη, τον ορισμό και την τυποποίηση των δεδομένων ποιότητας των Α.Ε.Ι, τα οποία, συλλέγονται σε ετήσια βάση από την Αρχή μέσω του πληροφοριακού συστήματος, προκειμένου να διατίθενται στις επιτροπές πιστοποίησης και αξιολόγησης και να αξιοποιούνται σε κάθε διαδικασία διασφάλισης ποιότητας. Διαβάστε Περισσότερα

Οι χρήστες /υπεύθυνοι καταχώρησης στοιχείων δημιουργούνται εσωτερικά στο πληροφοριακό σύστημα από τους Διαχειριστές των Ιδρυμάτων (ΜΟ.ΔΙ.Π.). Ο κάθε χρήστης/υπεύθυνος καταχώρησης καλείται να συντονίσει τις διαδικασίες συλλογής των στοιχείων του Τμήματός του και στη συνέχεια να τα καταχωρήσει στο σύστημα. Οι χρήστες πραγματοποιούν καταχώρηση δεδομένων αποκλειστικά για τα Τμήματα που τους έχουν ανατεθεί, καθώς και για τα Προγράμματα Σπουδών (Προπτυχιακά, Μεταπτυχιακά και Διδακτορικά), που ανήκουν στα συγκεκριμένα Τμήματα, σύμφωνα με τις οδηγίες και το εγχειρίδιο δεδομένων ποιότητας που εκδίδει η ΕΘΑΑΕ για κάθε έκδοση του συστήματος (https://qdata.ethaae.gr/Home/Help#section3).

Ο ίδιος χρήστης είναι καταχωρημένος δύο φορές στο σύστημα της ΜΟΔΙΠ με το ίδιο email. Ενέργειες χρήστη: Ενημέρωση των διαχειριστών του συστήματος στη διεύθυνση qms@auth.gr

Διδάσκοντες

1. Απευθυνθείτε στη Γραμματεία του Τμήματος για διόρθωση των στοιχείων του φοιτητολογίου. 2. Απευθυνείτε στους διαχειριστές του συστήματος στη διεύθυνση qms@auth.gr για διαχωρισμό των συνωνυμιών με άλλα μέλη ΔΕΠ.

Τα στοιχεία που αφορούν στις πληροφορίες του μαθήματος είναι λάθος καταχωρημένα στο σύστημα της Γραμματείας. Επικοινωνήστε με τη Γραμματεία του Τμήματος για δήλωση των σωστών στοιχείων στο φοιτητολόγιο

1. Υπάρχει αναντιστοιχία του email με το οποίο πραγματοποιείται το login με το email, το οποίο είναι καταχωρημένο στο σύστημα της Γραμματείας 2. Σφάλμα στο σύστημα της ΜΟΔΙΠ αναφορικά με τα δικαιώματα πρόσβασης Ενέργειες χρήστη: 1. Δήλωση στη Γραμματεία της Σχολής/του Τμήματός σας του email, το οποίο χρησιμοποιείται για την πιστοποίηση σας από το Κέντρο Λειτουργίας Δικτύου. 2. Επικοινωνία με τους διαχειριστές του συστήματος της ΜΟΔΙΠ (qms@auth.gr)

Δήλωση των σωστών στοιχείων στη Γραμματεία της Σχολής/του Τμήματος σας.

1. Το μάθημα είναι δηλωμένο ως ανενεργό μάθημα στο σύστημα της Γραμματείας. 2. Δεν έχει γίνει ανάθεση του μαθήματος στο διδάσκοντα από τη Γραμματεία. 3. Κατά την έναρξη νέου ακαδημαϊκού εξαμήνου, δεν εμφανίζονται μαθήματα στη σελίδα του Καθηγητή για το τρέχον εξάμηνο, μέχρι να δημιουργηθούν οι αντίστοιχες τάξεις από τη Γραμματεία. Επικοινωνήστε με τη Γραμματεία του τμήματός σας.

1. Δεν είναι καταχωρημένο το πανεπιστημιακό email του μέλους ΔΕΠ στο σύστημα της Γραμματείας. 2. Υπάρχει αναντιστοιχία του email με το οποίο πραγματοποιείται το login με το email, το οποίο είναι καταχωρημένο στο σύστημα της Γραμματείας. 3. Δεν είναι συνδεδεμένο το όνομα του μέλους ΔΕΠ με κανένα μάθημα στο σύστημα της Γραμματείας. 4. Δεν είναι συνδεδεμένο το όνομα του μέλους ΔΕΠ με μία Σχολή/ένα Τμήμα στο σύστημα της Γραμματείας. Ενέργειες χρήστη: 1. Δήλωση του πανεπιστημιακού email στη Γραμματεία της Σχολής/του Τμήματός σας 2. Δήλωση του πανεπιστημιακού email, το οποίο χρησιμοποιείται για την πιστοποίησή σας από το Κέντρο Λειτουργίας Δικύου, στη Γραμματεία του Τμήματος στο οποίο ο χρήστης ανήκει. 3. Δήλωση στη Γραμματεία της Σχολής/του Τμήματος των μαθημάτων του μέλους ΔΕΠ τα οποία δεν είναι καταχωρημένα

Φοιτητές

Δε συμπληρώθηκαν τα προαιρετικά πεδία του ερωτηματολογίου από το φοιτητή - Σφάλμα του συστήματος. Δοκιμάστε ξανά ή εποικοινωνήστε με την ΜΟΔΙΠ qms@auth.gr

Επικοινωνία με το διδάσκοντα που διένειμε τους κωδικούς.

1. Επικοινωνία με τη Γραμματεία του Τμήματος για να επιβεβαίωση των δηλώσεων. 2. Επικοινωνία με το HelpDesk του ΚΗΔ (https://it.auth.gr/contact/).

Δεν είναι καταχωρημένο το ΑΠΜ του φοιτητή στο σύστημα της Γραμματείας Ενέργειες χρήστη: Δήλωση του ΑΠΜ του φοιτητή στη Γραμματεία του Τμήματος, στο οποίο ανήκει.